Skip to main content

mencari taska terbaik

step 1 - establish options

contoh, saya tinggal di kawasan A. jadi, saya survey semua taska yang berdekatan dengan tempat saya, maknanya, bukan satu je taska yang saya tengok, saya tengok yang lain jugak.

wujudkan "options" so that bolehlah kita nak pilih yang the best.

dekat kawasan rumah dan office saya ada 11 taska, satu taska tak boleh langsung tengok sebab under ministry, so khas untuk staff, satu lagi taska yang khas untuk kumpulan sasaran income sekian sekian, so  tinggal 9 taska. 3 out of 9, sudah full. so tinggal 6. jadi saya dah survey 4 out of 6 nurseries, lagi 2 nursery tu tak dapat survey sebab owner tak angkat call and tak respon hehe.

so dari 4 ni, mengikut my own assessment, ada satu je yang terbaik. assessment dibuat berdasarkan 8 criteria di bawah :-

1) pengasuh semua warganegara Msia - checked!
2)pengasuh semua dah menjalani kursus asuhan kanak2 -checked!
3) kebersihan & keselamatan terjaga - checked!
4)aktiviti untuk kanak2  bagus, dapat develop the kids well - checked!
5)bawah JKM (PENTING!) - checked!
6)ada sijil under JKM ditampal ye, bukan sijil business under SSM tu - checked!
7)buaian tak digunakan - checked!
8)nisbah pengasuh 1 : 3 baby- hmm taska yang saya pilih ni 1:4, insyaAllah ok :)

actually, sumber tips ni dapat daripada blog
http://www.xpresi.org/memilih-taska-untuk-anak-anda-hanya-8-langkah/

ok, tu la sharing for today

tata for now


love,
rka
putrajaya


Comments

Popular posts from this blog

Thanks Pinterest for this!

i love you sayang

im not the one who will post romantic words or expressions about my feelings towards my spouse in social media..im not that type..because no.1, im a shy person..no.2, i think its not good to express your feelings in social media,no one cares to read or cares to know actually...no.3, i dont want people to vomit when they read my post hahhahaa

so,now im in my blog, my own blog..i believe i dont have any followers who care or fancy about my post..so, i want to write here, my expression towards the love of my life..

he is my sweetheart..
my soulmate made in heaven..
my super best friend forever..
my teacher..
my no.1 fan..
my great supporter..
my superb husband..


he is s.zaqwanariff/zack/jack/comot coklat..
i used to call him comot coklat & mickey mouse long time ago and its funny when i knew that there were some people got jealous due to that cute name calling hehe..

to me, he is sooo perfect, he is rich, rich with smiles, rich with great attitude, rich with generosity, rich with bea…

Hyperemesis Gravidarum ......(3rd degree of morning sickness T_T )

Little did i know that I would experience severe morning sickness( ms) during my pregnancy.

Ya Allah, sangatlah menderita, merana tetapi sebenarnya itu adalah ujian dari Allah SWT untuk wanita mengandung supaya menguatkan lagi keimanan kita. Besides, kesakitan itu adalah kafarah dosa so kena sabar banyak2.

Alhamdulillah, sampai 4,5 bulan je ms yang teruk ni and masa 5 bulan pun dah tak sekritikal masa mula2 pregnant.

I was diagnosed for hypremesis gravidarum.. Apa tu? Ok, check this out.

"Hyperemesis gravidarum (HG) is a complication of pregnancy characterized by intractable nausea, vomiting, and dehydration and is estimated to affect 0.5–2.0% of pregnant women.Malnutrition and other serious complications, such as fluid or electrolyte imbalances, may result.
Hyperemesis is considered a rare complication of pregnancy, but because nausea and vomiting during pregnancy exist on a spectrum, it is often difficult to distinguish this condition from the more common form of nausea and vo…